No More Blackface in Rotterdam #ZwartePietKenniet | Witte de With

datum: dinsdag 20 juni 2017

Dit evenement is al voorbij. ×
No More Blackface in Rotterdam  ZwartePietKenniet | Witte de With

NUC / the Black Archives on Tour organiseren als onderdeel van Cinema Olanda Platform: No More Blackface in Rotterdam #ZwartePietKenniet

De afgelopen jaren is er een nieuwe golf van antiracisme bewegingen ontstaan. Zwarte Piet wordt gezien als een product van het “actief vergeten” koloniale en slavernij verleden maar is ook een symbool van onderliggend institutioneel racisme, discriminatie en ongelijkheid in de huidige samenleving. Het activisme tegen zwarte piet heeft een nationale gevoelige snaar geraakt en intense publieke discussies losgemaakt. Middels demonstraties, scherpe opiniestukken, publieke debatten, petities, rechtszaken en meer lijkt er langzaam maar zeker verandering te komen in de traditie.

Terwijl er in de hoofdstad verandering in gang is gezet om van de racistische karikatuur af te komen lijkt men in Rotterdam nog er aan vast te houden. In november 2016 werden zo een 200 burgers gearresteerd die vreedzaam tegen de traditie wilden protesteren. Amnesty International noemde het demonstratieverbod dat de burgemeester de betreffende dag uitvaardigde een schending van de demonstratievrijheid. Hoe komt het dat er een grotere intensiteit aan activisme tegen zwarte piet en racisme in Amsterdam lijkt te zijn in vergelijking met Rotterdam? Hoe kan de samenwerking tussen activisten en communities in de verschillende steden worden bevorderd en wat kunnen activisten, politici, juristen, kunstenaars en mensen vanuit andere disciplines in Rotterdam organiseren om ook daar afscheid te nemen van zwarte piet?

Sprekers: Gerbrig Klos (Amnesty International), Jerry King Luther Afriyie (Nederland Wordt Beter, KOZP), Tony Pengel (ondernemer en artiest), Nourdin El Ouali (NIDA Rotterdam) en meer.

Host: Malique Mohamud

Waar? Witte de With Center for Contemporary Art
Wanneer? Dinsdag 20 juni
TIjd? 18:30 (start 19:00 uur) tot 21:30 uur
Entree? €6,- / €3,- voor studenten en met CJP-pas via: http://www.wdw.nl/en/our_program/events/no_more_blackface_zwartepietkenniet

Dit event is onderdeel van een samenwerking tussen New urban Collective, Cinema Olanda en kunstinstelling Witte de With genaamd: "The Black Archives on Tour: Hidden Stories of Black Resistance in the Netherlands (19 - 24 juni)

"Cinema Olanda: Platform is een tentoonstelling die zich voortdurend verder ontwikkelt, met als integraal onderdeel een zes weken durend live programma. Cinema Olanda: Platform ligt in het verlengde van Cinema Olanda, de presentatie van Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië (2017). Cinema Olanda: Platform bij Witte de With ligt in het verlengde van de presentatie in Venetië. Het project maakt de cirkel rond voor de in Rotterdam gevestigde kunstenaar, en betekent een thuiskomst van de hoofdthematiek uit de tentoonstelling: het (inter)nationale beeld van Nederland ten opzichte van actuele veranderingen in het Nederlandse culturele en politieke landschap.

Activisten, kunstenaars, filmmakers en onderzoekers zijn uitgenodigd om een reeks live evenementen samen te stellen en hun praktijk te presenteren in een flexibele opstelling met filminstallaties van Van Oldenborgh. Cinema Olanda: Platform omvat onder meer live opnames van Quinsy Gario’s talkshow ‘Roet in Het Eten’, een programma van filmvertoningen en lezingen samengesteld door de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA), en een archiefproject voor The Black Archives, uitgevoerd door New Urban Collective, met verdere bijdragen van Tessa Boerman (filmmaker) en Wayne Modest (Head of the Research Center for Material Culture, Nationaal Museum van Wereldculturen)."

bron: https://www.facebook.com/events/103541813577602/
2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Rotterdam | 112 alarmeringen Rotterdam | Goedkoop Tanken in Rotterdam | Supermarkten in Rotterdam | Weerbericht Rotterdam